Gemeentelijke monumenten

Achterweg 2

  • Naam: Overkamp
  • Datering: 1741
  • Oorspronkelijke functie: Boerderij
  • Postcode: 3319AA

 

Objectomschrijving

Boerderij-complex, bestaande uit een tweebeukige vrijstaande woning, een koetshuis en een schuur. Het complex is genaamd "Overkamp". De oudste gedeelten, te weten de woning en het koetshuis, dateren vermoedelijk uit de achttiende eeuw (1741?). De schuur is in 1940 (herbouwd?).

Algemene omschrijving

Exterieur

De tweebeukige woning bezit twee bouwlagen, waarvan één in de kap, op een rechthoekige plattegrond. De gevels zijn opgetrokken in bruingele baksteen (Dordtse steen) in kruisverband. Beide beuken zijn gedekt met een zadeldak waarvan de buitenste dakvlakken gedekt zijn met gesmoorde Oudhollandse pannen en de binnenste dakvlakken met rode identieke pannen. De zakgoot licht hoger dan de goten.

Centraal in de voor(langs)gevel bevindt zich de entree onder een overstekende luifel. De paneel-voordeur (met spionnetje) wordt geflankeerd door smalle hoge vierruits vensters. Boven de luifel bevinden zich drie zesruits ramen. Links van de toegang bevindt zich een zesruits schuifvenster met luiken en rechts een negenruits schuifvenster eveneens met luiken. Geheel rechts bevindt zich een klein venster. De bakgoot is grotendeels op het muurwerk gelegen. Gesmede ankers markeren de ligging van de verdiepingbalklaag.

De linker zijgevel bestaat uit twee tuitgevels met opgemetselde schouders en top, die zijn voorzien van een natuurstenen dekplaat. Het metselwerk is met vervlechtingen langs de top afgewerkt. Op begane grond niveau bevinden zich vier schuifvensters met luiken, waarvan de onderramen in vierruiten zijn verdeeld en de bovenramen zijn voorzien van een glas-in-loodvulling. Op de verdieping bezit de linker top een kozijn met middenstijl, waarin ongedeelde draairamen zijn opgenomen. Gesmede ankers markeren de ligging van de dakliggers.

De achtergevel bezit een aantal verschillende schuifvensters met luiken. Centraal bevindt zich een door de gootlijn heen stekende dakkapel met een gedrukte timpaan. Gesmede ankers markeren de ligging van de verdiepingbalklaag. Gesmede ankers markeren de ligging van de verdiepingbalklaag.

De rechter zijgevel bestaat uit twee topgevels met opgemetselde schouders en top, die zijn voorzien van een natuurstenen dekplaat. Het metselwerk is geheel gepleisterd. De linker top bezit op begane grond geheel links een achterdeur met rechts daarvan een zesruits schuifvenster met luiken. In elke top bevindt zich op de verdieping een kozijn met middenstijl, waarin ongedeelde draairamen zijn opgenomen. Gesmede ankers markeren de ligging van de dakliggers.

Een gemetselde muur met penanten en poort tussen de rechter zijgevel van de woningen en de schuur scheidt het achterliggende erf van de openbare weg.

De schuur bezit één bouwlaag onder het met verbeterde Oudhollandse pannen gedekt zadeldak met wolfseinden. De gevels zijn opgetrokken in geelbruine baksteen met een plint van rode baksteen in halfsteens verband. In de gevels bevinden zich meerdere grote en kleine deuropeningen met deuren van opgeklampte houten delen. De ramen zijn merendeels uit beton in meerruits model. In de gevel is een terracotta gevelsteen opgenomen met het jaartal 1940 boven een uit de vlammen herrijzende Nederlandse leeuw.

Het koetshuis bezit één bouwlaag en is voorzien van een dubbele kap van twee achter elkaar geplaatste schilddaken, die zijn gedekt met rode en gesmoorde Oudhollandse pannen.

De gevels zijn opgetrokken in geelbruine baksteen (Dordtse steen) in kruisverband.

De voorgevel - een lijstgevel met hoger opgemetselde borstwering - is symmetrisch van opbouw met twee kozijnen met bovenlicht, waarin onder het kalf dubbele houten deuren en erboven een verdeling met dicht naast elkaar geplaatste verticale roeden. Op de verdieping bevindt zich in de as een door de gootlijn heen stekend hooiluik.

In de overige gevels bevinden zich schuifvensters met meerruits boven- en onderramen.

Interieur

Het volledige complex is meermalen intern geheel gemoderniseerd; geen als monumentaal te duiden onderdelen aanwezig.

Waardering

Het complex is van monumentaal belang als eenheid met een agrarische oorsprong, vanwege de ouderdom en vanwege de architectuur en detaillering. De schuur valt buiten de bescherming.

Publicaties

  • Arno de Grauw, Van Blekersdijk tot Kromme Zandweg: De geschiedenis van de Blekersdijk, Dubbeldamseweg, Dordwijklaan, Dubbelsteynlaan West en Kromme Zandweg, 2023.
  • A.P. van den Hoek. Boerderijen en hun bewoners in de Groote Waard. Deel 1 'Eiland van Dordrecht'. Heinenoord 2006.
  • M.C. Dorst, Dordrecht Ondergronds 85: koetshuis hoeve Overkamp, Achterweg 2/2a - Een archeologisch bureauonderzoek en een inventariserend veldonderzoek door middel van boringen, 2017.

Bijlage



Woont u in Dordrecht in een gemeentelijk- of rijksmonument en wilt u zelf ook een monumentenschildje op uw pand? Bestel hier een schildje (met of zonder QR code).